Nieuws

Hoe kwam de DWDD-tune tot stand? Zo dus

De Wereld Draait Door bestaat deze maand tien jaar. Deze mijlpaal moest natuurlijk gevierd worden. Voor het speciaal uitgegeven digitale magazine werd Martijn Schimmer van SMP Amsterdam geïnterviewd over de tune die hij voor het programma toen componeerde. “Een lastige klus,” legt hij daarin uit, “want het was nog niet bekend wat voor soort programma het zou worden.”

In het video-interview is de eerste demo te horen. De drums, de strijkers en blazers waren nog nep. Voor de definitieve versie werden die allemaal live opgenomen. 

Ook ontleedt Martijn de tune en legt hij uit waarom hij bepaalde instrumenten in de tune heeft verwerkt. De strijkers geven het journalistieke ernst. De gitaar ontkracht het serieuze karakter. En blazers zijn een kenmerk van tunes van talkshows in Nederland.

En als je wil weten wat de Red Hot Chili Peppers te maken hebben met de tune van DWDD, dan moet je zeker kijken!

 

Datum: 30 oktober 2015

RTL Z gelanceerd als zender met muziek van SMP

Vanaf vandaag is RTL Z een zelfstandige zender. De afgelopen maanden zijn we er druk mee bezig geweest, want alle zendervormgeving en leadermuziek hebben we mogen maken! Daarbij hebben we recht proberen te doen aan de slogan van de zender, business not as usual.

Met de zender worden maar liefst negen nieuwe programma’s gelanceerd. Die hebben allemaal een eigen focus — tech, life of business, bijvoorbeeld — en dus ook een eigen identiteit. In overeenstemming met de zender en de redacties hebben we leaderpakketten gecomponeerd die daar bij passen. Wat ze allemaal samenbindt is dat ze iets ongewoons hebben. Zo is morgenavond het programma Money Talks te zien. In de tune van het programma wordt de naam gezongen met een vocoder.

Voor de idents en zendervormgeving hebben we een soundlogo gemaakt dat een punt van herkenbaarheid moet worden voor de kijker. Alleen verschilt het arrangement per ident. Dat was nodig omdat het beeld dat vereiste. Het thema van de zendervormgeving is voorwaartse beweging maar het tempo en gevoel verschilt per ident. De zender als geheel heeft een vooruitstrevende vormgeving die gekozen is vanwege het ambitieuze en nieuwsgierige publiek van de zender.

 

Datum: 7 september 2015

Unicum: maandagavond van RTL5 verslaat ‘grote broer’ RTL4

De nieuwe maandagavond van RTL5 is een groot succes. De programma’s Internetpesters Aangepakt en Deurwaarders: Betalen of Leeghalen weten meer kijkers te trekken dan zelfs ‘grote broer’ RTL4, zo meldt Mediacourant. Dat is een unicum en dus wel een felicitatie waard aan de makers van deze twee programma’s! Ze zijn geproduceerd door respectievelijk Strix TV en RTL Productions.

Voor beide programma’s hebben wij de muziek gecomponeerd en geproduceerd. Internetpesters Aangepakt wordt gepresenteerd door Peter R. de Vries. In het zesdelige programma gaat hij op zoek naar web-terroristen en confronteert hij ze met hun daden. Voor Deurwaarders: Betalen of Leeghalen maakte wij de muziek al vorig jaar toen het programma voor het eerst op het scherm was. In het programma worden deurwaarders uit verschillende Nederlandse plaatsen gevolgd tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.
 

Datum: 13 mei 2015

Geweldig nieuw nummer resultaat van ons Writers Camp

Zin in een lekker nummer? Luister dan eens naar All I Want Is You van Kraak & Smaak ft. Keyhole.

Het nummer kwam tot stand tijdens het Writers Camp eind vorig van Cloud 9 Publishing, Downtown Music Benelux en SMP | Amsterdam. Veertig componisten, producers en vocalisten kwamen daar drie dagen samen om in wisselende samenstellingen te werken aan nieuwe nummers. Dat was echt erg inspirerend! Een leuke sfeerimpressie daarvan is te zien op YouTube.

All I Want Is You is daarvan dus een resultaat. Het nummer is geschreven in een sessie tussen Oscar de Jong (KRAAK & SMAAK) en Mark Hole (Downtown UK writer).


Datum: 30 april 2015

Vier ons 20-jarig bestaan met ons mee!

Vorig jaar zijn we verhuisd naar onze nieuwe studio in Amsterdam en dit jaar bestaan we 20 jaar. Dat gaan we groots vieren, en we voelen ons vereerd als jij daar bij bent! Wij regelen -natuurlijk- live muziek, de DJ, bubbles & bier en de beste burgers van de houtskoolgrill van Robert Kranenborgs Thrill Grill.

Omdat we niet van iedereen het (meest recente) mailadres hebben, willen we je graag via deze weg ook uitnodigen. Laat ons even weten dat je een uitnodiging op prijs stelt en we zorgen dat deze je snel toekomt. 

Een feestelijke borrel is niet compleet zonder al onze relaties!


Datum: 23 april 2015

Adam Zkt Eva wint award voor ‘beste reality format’ in Cannes

SMP Amsterdam feliciteert Eyeworks met het winnen van een award tijdens de jaarlijkse internationale beurs voor tv formats in Cannes. Adam Zkt Eva is door een internationale jury van dertig experts bekroond tot het beste en meest innovatieve format in de categorie ‘reality’ van 2014. 

SMP is trots te hebben meegewerkt aan dit van oorsprong Nederlandse programma. Wij verzorgen de muziek voor zowel de Nederlandse editie als de internationale versies.

Terwijl sinds vorige week het tweede seizoen van Adam Zkt Eva te zien is bij RTL5, gaat het programma de hele wereld rond. Het programma kent inmiddels lokale versies in tien verschillende landen. Eerder deze maand kondigde Eyeworks vervolgseries aan in Duitsland en Spanje. Met deze prijs op zak zal nog meer succes voor onze vrienden van Eyeworks snel volgen.

 

Datum: 16 april 2015

Martijn Schimmer siert cover Broadcast Magazine

Martijn Schimmer, oprichter en directeur van SMP Amsterdam, staat op de cover van de maart editie van Broadcast Magazine. In het magazine komt Schimmer uitgebreid aan het woord over wat de redactie zijn “letterlijk toonaangevende” vak noemt. De leadermuziek voor onder andere The Voice, De Wereld Draait Door en Pauw wordt besproken. De coverfoto is genomen in onze grote studio.

Broadcast Magazine profileert zich als hét Nederlandse mediavakblad. Het tijdschrift volgt alle ontwikkelingen van mensen in de media, vóór mensen in de media. De uitgebreide aandacht voor Martijn Schimmer en SMP Amsterdam is een bevestiging van de toenemende interesse in mediamuziek.

Datum: 5 maart 2015

Filmisch geluid voor idents omroep MAX

Vanaf vandaag zijn rondom de programma’s van omroep MAX nieuwe idents te horen. Voor het componeren en produceren van de muziek kregen wij een duidelijke opdracht mee van directeur Jan Slagter. Hij wilde iets voor zijn omroep dat deed denken aan hoe de grote filmstudio’s zich presenteren. Met andere woorden, het moest episch klinken. 

De idents zijn ingespeeld door het Gelders Orkest in onze grote studio.Met dat orkest (met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de negentiende eeuw) werken we vaker samen omdat ze een ontzettend bekwaam orkest zijn. Hun 17-koppige strijkerssectie en 12-koppige kopersectie gaven de idents het gewenste filmische geluid.

Nadat de muziek is opgenomen afgelopen zomer werd de grafische animatie gemaakt. Meestal komt eerst de animatie. Het gevolg is dat we vrij waren om de muziek geheel te schrijven op basis van de kernwaarden die Slagter ons had aangeleverd.

Naast dat idents iets moeten vertellen over de omroep die ze vertegenwoordigen zijn, moeten ze ook onderscheidend zijn. De kijker moet immers direct kunnen horen naar welke omroep hij kijkt. Daarom is het ook wel interessant om te zien dat de wens van MAX weer compleet anders is dan die van andere omroepen waarvoor we de vormgeving hebben verzorgd. Ter vergelijking: de idents die we voor 2010 maakte voor de AVRO bevatte veel sound design en geluidseffecten. Wie goed luistert hoort er bijvoorbeeld een reverse pinball geluid in. Dat zou natuurlijk totaal niet passen bij de orkestrale idents van MAX. Mede daardoor is het wel iets dat de kijker hopelijk bijblijft.


Datum: 1 februari 2015

Nieuwe tunes brengen Hart van Nederland en Shownieuws dichter bij de mensen

Sinds gisteravond gebruiken de twee dagelijkse rubrieken van SBS6, Hart van Nederland en Shownieuws, nieuwe leadermuziek gecomponeerd door SMP Amsterdam. Beide programma’s keren terug naar een melodie die we oorspronkelijk voor ze hebben gecomponeerd in 2006. 

Hart van Nederland

Bij Hart van Nederland was er de sterke wens om terug te keren naar het oude gevoel. Ze willen weer een programma maken dat dicht bij de mensen staat. De oude melodie leent zich daar beter voor dan de melodie die ze tot eergisteren gebruikte. 

De oude versie laat zich kenmerken door een grote afstand tussen de eerste drie noten. Daardoor klinkt de muziek verkondigend. Let op, lijkt de muziek te zeggen, wat nu komt is heel belangrijk. Dat past bij hoe Hart van Nederland het nieuws verslaat. Ze richten zich op de emotionele kant van het nieuws en de impact op de betrokkenen. Een brand is dus altijd een vreselijke brand. Betrokkenen ervaren dat immers zo. Dat staat in contrast met hoe het zakelijke en neutrale NOS Journaal er verslag van doet.

Tegelijkertijd is de tune wel van deze tijd gemaakt. De oude melodie is dus opgefrist om weer als nieuw te klinken. De versie die nu te horen is begint met een snel strijkers-arpeggio die terugkeert in de underscores. Daardoor heeft het meer urgentie en meer vaart.

Shownieuws

Shownieuws heeft een ontwikkeling doorgemaakt sinds we voor hun in 2006 de melodie componeerde die ze nu weer gaan gebruiken. Dat hebben we tot uiting geprobeerd te brengen door het arrangement aan te passen. Zo zijn de harpen en chimes weggelaten. Het programma is tegenwoordig serieuzer en minder glamourous. 

De grootste uitdaging was om het urgenter te laten klinken. Dat was een specifieke wens. Uiteindelijk is dat bereikt door het akkoordenschema te veranderen. In de oude tune zijn dat majeurakkoorden en in de nieuwe versie, mineur. 

Beide programma’s hebben de afgelopen tijd de weg omhoog gevonden qua kijkcijfers. Het doel van deze vormgevingswijziging is om die succesvolle koers van de redactie te onderstrepen.

SBS6, RTVNH en Zapp komen in de Kerstsfeer met muziek van SMP Amsterdam

Kerstbumper SBS6


Bij SMP Amsterdam zitten we inmiddels volop in de Kerstsfeer. Hoe kan het ook anders want de kerstklokken en -bellen luiden door onze studio’s. Dat bedoelen we allemaal in letterlijke zin. De afgelopen weken zijn we namelijk bezig geweest met het in kerstsfeer brengen van radio en tv-leaders voor een aantal opdrachtgevers. We laten je er graag wat van horen.

Op SBS6 is er een lange promo te zien van de gezellige kerstfilms die te zien zijn op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Ook NPO Zapp laat tijdens de kerstvakantie van hun kijkerspubliek weer een aantal kerstfilms zien. De trailer voor de kerstvakantiefilms hebben wij voorzien van muziek. Bij RTVNH zijn ze ook al in kerststemming. Van de eerder dit jaar door ons geproduceerde uuropener, idents en bumpers hebben we kerstversies gemaakt. Je kunt ze beluisteren in onze portfolio.

Voor het nieuwe jaar zijn we al druk bezig met een aantal grote producties en daarom werken we de komende tijd lekker door. Natuurlijk gaan we wel genieten van de feestdagen en hopen we dat jij dat ook doet. Het hele team van SMP Amsterdam wenst je daarom een fijne Kerst toe en een muzikaal nieuwjaar!


Datum: 17 december 2014

Writing Camp Cloud9 en SMP | Amsterdam groot succes

Writing Camp 2014


Writing Camp 2014 groot succes

From wednesday 1 until friday 3 october, Cloud 9 Publishing Downtown Music Benelux and SMP | Amsterdam invited over 40 writers, producers and vocalists to the brand new SMP Studios in Amsterdam for their annual writerscamp.  Many successful composers like Matias Lehtola, Han Kooreneef, Tony Cornelissen, Claes Funke and Martijn Schimmer participated in various sessions with DJ/producers to work on new material. The overall setup, vibe, and novel method of including DJ’s in sessions made this year’s camp a resounding success.

Martijn Schimmer’s state-of-the-art SMP Studio’s facilitated a rare kind of productivity: over the course of only a few days, 36 4-hour studio sessions happened without a glitch. Various media including Clublife Magazine and BUMA/STEMRA Magazine documented the camp, which participants and crew hailed as their best yet.

The camp included the following musicians (in no particular order): Mike Mago, Marcus Schossow, Barry Drooger, Jasper Kuijper, Jan Dulles, Jaap Kwakman, Tony Cornelissen, Jantine Heij, Mark Hole, Rienk Speelman, Wesley Wong, Julian Calor, Tommy Verkuijlen, Jeffrey de Wit, Chris Jones, Willem Bakker, Matias Lehtola, Claes Funke, Jennifer Cooke, Thomas Wijnenga, Jaime van der Linde, Tim van de Stadt, Danny de Graaf, Dov Elkabas, Mark Sixma, Joey Daleboudt, Julian Dobbenberg, Jobke Heiblom, Anouck B, Xerxes Naseri, Max Oude Weernink, Danny Groenenboom, Tim Haakmeester, Mario Zapata, Martijn Schimmer, Rick Buijtenhek, Roland Evers, Oscar de Jong, Iason Chronis, June te Spenke, Anita Blay, Michael Hansen, Tjeerd Bomhof, Martijn Kouwen, Quirijn Smits, Nikki Dekker, Ruud Geurts, Rik Annema.


Datum: 6 oktober 2014

Check hier de foto's
 

SMP Amsterdam ontvangt getalenteerde muzikanten voor Cloud 9 Writerscamp

De komende drie dagen komt een grote groep getalenteerde componisten, producers en tekstschrijvers bijeen in de studio’s van SMP Amsterdam om te werken aan nieuwe songs. Het Cloud 9 Writerscamp 2014 vindt hier namelijk plaats. Het is de bedoeling om muziek te schrijven die kan worden vertolkt en uitgebracht door nader te bepalen artiesten.

Het writerscamp is een echte schrijfmarathon. Elke dag vinden er twee sessies plaats in zes van onze studio’s. Per sessie wordt er een producer gekoppeld aan twee componisten/tekstschrijvers. Behalve nieuwe songs wordt er ook gewerkt aan zanglijnen op bestaande dancenummers. 

Vanwege de grote diversiteit in achtergrond van de deelnemers oogstte eerdere edities fantastische nieuwe nummers. Wie dit jaar allemaal meedoet maakt Cloud 9 later bekend. Naast SMP oprichter en eigenaar Martijn Schimmer is dat in ieder geval ook tekstschrijver/ componist Han Kooreneef en muzikant Jaap Kwakman (van de 3J’s).


Datum: 1 oktober 2014

Check hier de foto's

SMP levert leadermuziek Pauw

Begin september maakte Pauw zijn langverwachte debuut op de late avond van NPO 1. De nieuwe talkshow van de VARA vroeg SMP Amsterdam om de leadermuziek te schrijven. 

Voor de tune was het balanceren tussen twee uitersten. Aan de ene kant moest tot uiting worden gebracht dat het programma een warmere insteek heeft dan zijn voorganger, Pauw & Witteman. De muziek moest daarom ook passen bij de blue note-vormgeving van het programma. Aan de andere kant moet het zich wel laten herkennen als een journalistiek programma. Naast een herkenbare melodie moest het dus ook urgent klinken. Daarom hebben we bijvoorbeeld geen funky groove in de tune verwerkt. In plaats daarvan hebben we een tom groove als stevige basis genomen.

De televisierecensenten van Trouw zijn in ieder geval enthousiast over het resultaat. "Het muziekje is pakkend, vlot en er weerklinkt een zekere urgentie in door," schreven zij in de krant.

SMP Amsterdam is ook verantwoordelijk voor de muziek van de andere dagelijkse talkshow van de VARA, De Wereld Draait Door.


Datum: 24 september 2014

SMP opent nieuwe state of the art studio’s in Amsterdam

In april opende SMP Amsterdam de deuren van een nieuw, state of the art studiocomplex in Amsterdam. Onze nieuwe opnamefaciliteiten bestaan uit zeven geluiddichte muziekstudio’s. Tevens hebben we een grote opnameruimte waar plaats is voor een dertigkoppig orkest. Het complex is gelegen in het hart van de Amsterdamse reclamescene. Met deze nieuwe studio's kunnen we onze klanten nog beter en sneller voorzien in hun behoefte aan hoogwaardige en originele muziek. 

Voorheen zat SMP in een pand in Barendrecht maar daar waren we al een tijdje uitgegroeid. Vorig jaar zijn we dan ook gestart met het ontwerp en de bouw van de nieuwe faciliteiten. Vorige maand was het dan zo ver en zijn we echt verhuisd en inmiddels zijn de nieuwe studio’s volop in gebruik genomen.

Datum: 10 mei 2014

Martijn Schimmer wint Amerikaanse muziekprijs

Componist en producer Martijn Schimmer is de winnaar van de prestigieuze ASCAP Film and Television Music Award voor de leadermuziek van The Voice. Het programma van Talpa is een wereldwijde hit en wordt in Amerika uitgezonden door NBC. Het is een van de best bekeken programma’s daar. Schimmer nam de prijs in ontvangst tijdens een groots opgezet gala in het befaamde Beverly Hilton Hotel in Los Angeles.

De prijs wordt uitgereikt door ASCAP, de Amerikaanse Buma/Stemra. Jaarlijks eert de organisatie zijn meest succesvolle leden met prijzen in verschillende categorieën, zoals Pop, R&B en Film & TV. Amerikaanse componisten beschouwen de prijs als een grote erkenning. Schimmer is de eerste Nederlandse componist die deze eer ten deel valt.

Het format van The Voice is inmiddels verkocht aan meer dan 45 zenders over de hele wereld en het is in ruim 140 landen te zien. Alle edities gebruiken de leadermuziek van SMP. In de basis klinkt deze in elk land hetzelfde maar wel hebben we voor veel versies kleine aanpassingen gedaan. Zo werden voor de Amerikaanse versie de blazers uit de mix gehaald omdat die daar te veel werden geassocieerd met talkshows.

 
Datum: 29 juni 2012

Kijkje achter de schermen bij compositie nieuwe tune RTL Nieuws

Vanavond maakt onze nieuwe tune voor RTL Nieuws zijn televisiedebuut. De compositie van de muziek was een flinke uitdaging. De hoofdredactie wilde beslist geen traditionele nieuwstune met strijkers, pauken en trompetten. Wat doen wij nadat we de briefing van de opdrachtgever hebben gekregen? De website Nieuwstunes.nl geeft een kijkje achter de schermen op basis van een interview met Martijn Schimmer.

Een voorproefje:

„Om inspiratie op te doen voor deze tune keek Schimmer naar de laatste trends in dubstep en dance. De effecten uit die genres komen dus ook terug in de openingsmuziek van het RTL Nieuws. “De akkoorden die spelen worden ge-sidechained—een deel van het geluid wordt door een compressor even weggehaald waardoor het een pompend effect heeft.” Dat zit niet loeihard in de mix maar het geeft wel een eigen klank. Dat had Schimmer nog niet eerder gehoord in een nieuwstune. Dat was precies de bedoeling.

„Toch moet het geen danceproductie zijn. Dat wordt bereikt door de melodie. Deze wordt gespeeld door de piepjes die te horen zijn voorafgaand aan het nieuws op de radio. Dat is een geluid dat de meeste mensen direct associeren met nieuws. Zo bereik je toch dat de tune als newsy wordt ervaren. Maar om de bekende piepjes in de muziek te laten passen, moest de toonhoogte veranderd worden. Ook is er een galm aan toegevoegd en worden ze begeleid door andere instrumenten om ze meer kracht te geven.”


Datum: 5 mei 2014